Dirk Lotgerink

El güero del vocho of die blonde met de kever

Wie is die güero?

Güero (spreek uit: wero) betekent zoiets als blondje in het Spaans van Mexico. Het is de gebruikelijke aanspreekvorm voor iedere bleekscheet, zonder negatieve bijklank overigens.

Geboren en getogen in Nijmegen tel ik nu echter al drie zachte g’s. Studeren deed ik  af en toe in Utrecht, Nijmegen en Guanajuato (Mexico). Tijdens en na de lerarenopleiding Spaans woonde ik onder meer in Málaga, La Coruña, Esterri D’Aneu (google maar!) en wat kustplaatsjes van Catalonië wier namen ik me niet wil herinneren. Ik gaf les op een middelbare school en volgde een master Spaanstalige letterkunde op de Radboud Universiteit. Een uitwisseling naar Mexico in het kader van diezelfde letterenstudie zorgde ervoor dat mijn leven op zijn kop kwam te staan en dat doet het nu nog steeds. In 2012 woonde ik het grootste gedeelte van het jaar in Guanajuato. Dat noem ik na Nijmegen nog steeds de mooiste stad ter wereld. 2013 bracht me zeven maanden lang naar Republiek Chili: mooi, maar saai. In 2014 werd ik gek op Buenos Aires. De liefde voor Mexico bleek echter sterker en dus keer ik nu voor de zesde keer terug. In een volkswagen Kever. Ik wil in totaal 7000 kilometer rijden om uiteindelijk mijn droom uit te laten komen: Mexico doorkruisen van Tijuana naar Cancún. De reis kent slechts één klein manco: ik weet ik niets van auto’s, heb twee linkerhanden, en mijn kevertje moet zowel woestijnen als berglandschappen zien te te doorstaan.

Dirk Jan Hendrik Lotgerink: docent Spaans, hispanist, voetbaltolk voor Ajax en FC Barcelona (minuut 05:00)/ vertaler, freelance reisjournalist en ooit kort stadsgids te Buenos Aires. Liefhebber van NEC, Nijmegen en Mexico. Luistert naar alles en iedereen op Spotify, maar Joaquín Sabina heeft toch altijd gelijk. Bezoek hier mijn persoonlijke Facebookpagina, of hier de Spaanstalige variant over mijn reis.

Thema door Anders Norén